De smeltcultuur van Amerika

Op het moment dat het over de geschiedenis van een land, gebied of continent gaat, dan gaat het vaak om de grote ontwikkelingen, de grote namen en de grote oorlogen. Wat vaak vergeten wordt, is dat de geschiedenis meer is dan de grote ontwikkelingen die voor op het scherm getoond worden. In het geval van Amerika is er een ontwikkeling geweest die van enorm belang geweest is, en die nu ter discussie is komen te staan. De Amerikaanse Trump wil immers de grenzen sluiten, om de Amerikaanse cultuur te beschermen tegen alle vreemde invloeden van buitenaf. Maar is dat wel te verdedigen met het oog op de eigen geschiedenis?

statue-of-liberty

Geen eigen cultuur?

Er zijn wetenschappers die recalcitrant stellen dat de Verenigde Staten geen eigen cultuur heeft. Dat
gaat uiteraard wel erg ver. Wat zij bedoelen, is dat de VS nog niet veel meer dan 200 jaar oud is en dit in deze tijd veel ontwikkelingen geweest zijn die weinig te maken hebben met de ‘echte’ Amerikanen. Wanneer het over de echte Amerikanen gaat, is er namelijk direct een probleem. De echte bewoners van Amerika zijn de indianen, die in verschillende stammen en groepen leefden. Wanneer het gaat om de Europeanen die aankwamen in Amerika, dan moet het gaan om de mensen die de Onafhankelijkheidsverklaring ondertekenden. Dit was eind 18de eeuw en dat is iets meer dan twee eeuwen geleden.

En dat is jammer. De VS staat bekend om de smeltcultuur die het heeft, de zogeheten melting pot van Amerika. Verschillende culturen werden hier door de jaren heen ontvangen om ervoor te zorgen dat het land opgebouwd kon worden, met een stabiele cultuur en een groot aantal inwoners. Deze culturen zijn met elkaar versmolten om zo Amerika te vormen, en dat is waar we vandaag de dag over praten wanneer het over Amerika gaat. Is het sluiten van de grenzen dan wel een idee dat te verdedigen is?

Het Amerikaanse probleem

Elk land heeft een eigen geschiedenis, een eigen cultuur en een doelstelling. In Nederland hebben we het water overwonnen, de Spanjaarden en Fransen verslagen, en hebben we de Duitsers kunnen verdrijven. In België is men trots op de afscheiding van Nederland in 1830, de eigen cultuur en de grote steden. Maar dit heeft Amerika niet. Amerika heeft een geschiedenis van burgeroorlogen, van problemen en vooral een geschiedenis waarin de minderheden bestreden werden, die vervolgens opgenomen werden in de maatschappij op het moment dat er meer mensen nodig waren. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer Amerikaanse wetenschappers die de nadruk leggen op de smeltcultuur en het adaptieve vermogen van de Amerikaanse cultuur, want dat is exact wat het land en de cultuur zo ontzettend eigen maakt, en waar zeker geen einde aan zou moeten komen.

Amerika was het land van de dromen en de onbeperkte mogelijkheden, het haalde zelf de immigranten binnen en staat nog steeds bekend als het land waar je zelf de horizon bepaalt door hard te werken.