De eeuwige achterstand van Zuid-Amerika

Op het moment dat het gaat om de geschiedenis van Amerika, dan wordt er veel aandacht gelegd op de american-babesgeschiedenis van de Verenigde Staten. Dit gedeelte van Amerika is het gedeelte geweest dat de grootste rol gespeeld heeft in de wereldgeschiedenis. Daarmee is de focus verklaard, maar zeker niet op een rechtvaardige manier. Op het moment dat de Engelsen, de Spanjaarden en de Fransen het continent overnamen, was de ongelijkheid er namelijk nauwelijks. Binnen de kortste keren keerde dit om. Het Zuiden werd beduidend armer en raakte achtergesteld, omdat de Spanjaarden de edelmetalen uit het gebied roofden, zonder er veel voor terug te doen. In het noorden waren de Fransen en Engelsen juist bezig met het opzetten van industrie, mogelijkheden en een infrastructuur. Maar hoe kan het zo zijn dat Zuid-Amerika de achterstand nooit meer in heeft weten te halen?

 

Het risico van de bananenrepubliek

Een woord dat hier zeker gebruikt moet worden, is ‘bananenrepubliek’. Dit woord is afkomstig door het kijken naar de economie in Zuid-Amerika op het moment dat de burgeroorlogen uitbreken. In het noorden is de industrie druk bezig met produceren, maar in het zuiden zijn voornamelijk plantages waar gewassen verbouwd worden. Dit is arbeidsintensief, maar de monocultuur brengt andere gevaren met zich mee. Op het moment dat er een grote oogst verkocht wordt, drukt dit de prijs van de gewassen direct. Een ander negatief effect is dat schommelingen op de markt nooit opgevangen konden worden. Er kon niet omgeschakeld worden naar een ander product.

Het meest had het Zuiden te lijden van de Burgeroorlog en de indirect en directe gevolgen. De slavernij werd afgeschaft, terwijl de volledige economie van het zuiden leunde op de slaven voor de plantages. In de oorlog waren veel mannen en middelen omgekomen. Het noorden kon dit gemakkelijk opvangen, maar het zuiden zou nog 100 jaar problemen hebben met het terugbouwen. Wat vervolgens volgde, was een agrarische crisis waarbij alle landen met een monocultuur getroffen werden. Zuid-Amerika kwam nagenoeg tot stilstand in de economische groei en experts begonnen het somber in te zien.

Dictatoren en gebrek aan middelen

Het verhaal van de achterstand wordt afgemaakt door de dictatoren die een zware stempel gedrukt hebben op de economie en de mogelijkheden in Zuid-Amerika. Een naam die daar zeker bij hoort, is de naam van Pinochet. Naast de dictatoren en de achterstand die geleidelijk opgebouwd werd, kwam er een gebrek aan middelen om in te kunnen grijpen. De economie was niet sterk genoeg en de kennis ontbrak. Op die manier groeide Noord-Amerika uit tot één van de meest machtige gebieden op aarde, terwijl het zuiden van Amerika bijna aangemerkt kan worden als Derde Wereld gebied waar veel geld en aandacht nodig is om de levenstandaard weer een beetje op het goede peil te kunnen krijgen.